Svenska Cupen

Lag som spelar i Allsvenskan och Superettan säsongen 2014 är direktkvalificerade till Svenska Cupen (SC) 2014/2015 och anmäler sitt deltagande till SvFF.

Övriga lag i Göteborg måste kvalificera sig via Allianscuperna. Alternativt, då en femte plats finns att tilldelas, via sin placering i seriesystemet året innan. Som förening utanför Allsvenskan och Superettan anmäler man sig inte till SC, man kvalificerar sig enligt ovan.

Tidigare säsonger så har föregående års vinnare i Allians-cuperna (Västra Cupen, Södercupen, Östra Cupen respektive Hisingsmästerskapen) kvalificerat sig till nästa års upplaga av SC. T.ex. spelade 2012 års vinnare av de cuperna i SC 2013/2014. I och med att SC har ändrat sitt format och den tidsperiod i vilken den spelas, så har också tillsättandet av platser i densamma förändrats.

Utifrån detta tilldelades vinnarna av Allians-cuperna 2014 platser i SC 2014/2015. Vinnarna i Allians-cuperna 2013 tilldelades däremot inte någon plats i SC. Informationen och kommunikationen från Göteborgs Fotbollförbund och Allianserna kring förändringen i detta kvalificeringsförfarande har inte har varit tillräcklig. Därför har Tävlingskommittén vid Göteborgs Fotbollförbund valt att på eget initiativ ompröva tillsättandet av Göteborgs Fotbollförbunds fem platser i SC 2014/2015.

Tävlingskommittén har beslutat att tilldela vinnarna i Allians-cuperna 2013 plats i SC 2014/2015, i linje med tidigare år. Vinnarna i Allians-cuperna 2014 tilldelas istället en plats i SC 2015/2016. Beslutet innebär att Sävedalens IF, Lindome GIF, Torslanda IK och Utsiktens BK, som vann Allians-cuperna 2013, får plats i SC 2014/2015. IK Virgo, Assyriska BK, KF Velebit och Lunden ÖBK tilldelas istället platser i SC 2015/2016.

Den femte platsen (ett s.k. wildcard) som från början tilldelades Utsiktens BK går istället till Örgryte IS. Detta eftersom Utsiktens BK kvalificerat sig via vinsten i Västra Cupen 2013. ÖIS har inte kvalificerat sig via en Allians-cup.

Tillsättandet av alla platser är föremål för godkännande från Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté.