Göteborgs Fotbollförbund informerar om Matchklimatet

Matchklimatet i Göteborgsfotbollen har försämrats de senaste åren med framförallt en ökning av antalet allvarliga förseelser. Göteborgs Fotbollförbund har därför vidtagit ett antal åtgärder för att komma till rätsida med detta. Dessa är bl.a:

  • Matchguide (Senior och Barn & Ungdom). Läs här!
  • Spelordningsmöten där spelare, ledare och styrelserepresentanter från föreningarna mötte domare och tävlingsansvarig på GFF.
  • Fair Play trappan. Denna beslutades om på Repskapet 10/12 2019. Läs här!

Pga av Corona så har inte tävlingsspelet kommit igång på allvar förrän nu och därmed är det också nu som Fair Play trappan tas i bruk. Vi kommer, som det informerats om tidigare, göra 4 st avläsningar under hösten. Den 1: a genomfördes i måndags (24/8). Då har lagen spelat mellan 2-4 matcher. Avläsningen gav dystra besked. 36 av ca 130 herrlag (drygt 25%) hade samlat ihop fler poäng än den kvot som vi gemensamt satte upp i höstas på 3,5 poäng/match. Göteborgs Fotbollförbund kommer omedelbart att kalla in flertalet av dessa föreningar till samtal med syftet att vända utvecklingen.

En viktig aktör för hur matcherna kan genomföras, både utifrån ett Corona- och ett Matchklimat-perspektiv, är Matchvärden. Vi slår ett slag för att ni alltid skall ha en eller flera matchvärdar på era matcher som säkerställer att uppsatta regelverk efterföljs. På spelordningsmötena delade vi ut rosa matchvästar. Behöver ni ytterligare så går det att hämta på kansliet.

Nästa avläsning planeras till 14/9.

Se även hälsningen från Distriktschefen här

Trevlig sensommar önskar

Göteborgs Fotbollförbund