Sammandrag Fotbollens spela, lek och lär

GFF har sedan 2017 tagit in all barnfotboll under sitt paraply vilket innebär att alla 3 mot 3 och 5 mot 5 sammandrag genomförs av Göteborgs Fotbollförbund (GFF) tillsammans med en värdförening inom distriktet.

På våra sammandrag möts ledare, föräldrar och barn för första gång i en organiserad aktivitet som Göteborgs Fotbollförbund arrangerar.

Vår utgångspunkt för våra sammandrag är från fotbollens spela, lek och lär (FSLL). Detta dokument inringar dels barnrättsperspektivet men även de riktlinjer som finns i Idrotten vill. Längre ner kan du läsa om hur ni kan använda er av materialet i er föreningen eller åldersgrupp.

Inför varje sammandrag finns ett tema som utgår från en av riktlinjerna i fotbollens spela, lek och lär.

Riktlinjerna:

  • Fotboll för alla
  • Barn och Ungdomars villkor
  • Fokus på glädje, ansträngning och lärande
  • Hållbart idrottande
  • Fair Play

I samband med att spelschemat kommer ut kommer ledare som anmält sitt lag få både en film med frågeställningar kopplade till en av dessa riktlinjer som varje åldersgrupp kan ta med sig och diskutera. Se nedan för filmbiblioteket som kontinuerligt uppdateras.

På sammandraget kommer Göteborgs Fotbollförbund, SISU idrottsutbildarna samt Röda Korset vara på plats från gång till gång för att kunna besvara på frågor och funderingar från ledare, föräldrar och barn. Syftet med mötet är öka förståelsen för barnens idrottande i alla dess former från spelformer till de riktlinjer som sammandraget bygger på. Det betyder också att skapa förståelse för att barnen har rättigheter i sin idrott. Att barnen själva skall påverka sin idrott är ett av de viktigaste elementen i barnkonventionen därför kommer det i vissa sammandrag vara aktiviteter kopplat till detta.

Material som ni kan använda i föreningen eller i ert lag

Fotbollens spela, lek och lär (FSLL)

Fotbollens spela, lek och lär (FSLL) beskriver vad all barn och ungdomsverksamhet ska stå för och leda till. Materialet är fritt att ladda ner och kan läsas av vem som helst men det finns även en digital plattform som kan köpas hos Svenska Fotbollförlaget för 75 kr/styck. I den digitala plattformen utbildningar kopplade till fotbollen spela, lek och lär riktlinjer. Varje utbildning har en handledning kopplat till sig som ledare/föräldrar kan använda sig av. Utbildningen består av film varvat med frågeställningar för diskussion.

Alla ledare som genomgår Tränarutbildning C ingår inloggning till den digitala plattformen av fotbollens spela, lek och lär.

Filmbibliotek

Har finner ni länk till de spellistor och filmer som vi skickar ut i samband med spelschema.

Film