Barn och ungdomar får spela matcher igen – Följande gäller nu i Göteborg

Uppdaterad 210429

Barn och ungdomar födda 2002 eller senare får från och med 28 april spela enstaka matcher igen. Det meddelade Folkhälsomyndigheten under onsdagen.

Folkhälsomyndigheten skriver: "Från och med den 28 april 2021 kan föreningar med lagidrotter anordna en match eller tävlingsdag per lag och vecka utomhus för barn och unga födda 2002 eller senare."

Matcherna ska, likt tidigare, dock spelas lokalt eller med ett begränsat resande. Det är med andra ord fortfarande av stor vikt att de allmänna råden, för att begränsa smittspridningen, efterföljs.

SvFF:s rekommendation är att enstaka matcher för personer födda 2002 eller senare endast genomförs mot lag från samma region dvs Västra Götaland i vårt fall. Matcharrangemang i form av sammandrag får enligt förtydligande från Folkhälsomyndigheten inte genomföras.

Lokala variationer kan dock förekomma och det är därför viktigt att hålla sig uppdaterad om vad som gäller i respektive kommun/region. Läs mer om nyheten här samt de uppdaterade riktlinjerna:

För barn- och ungdomsmatcher enligt ovan gäller inom Göteborgs Fotbollförbund tills vidare nedanstående.

Vi har inväntat och nu också fått klartecken från smittskyddet i Västra Götalands Regionen. Läs om deras allmänna rekommendationer här!

Därmed så tänker vi rulla i gång matchverksamheten för barn- och ungdomar enligt följande:

 • Idag t.o.m söndag 2/5: Träningsmatcher med föreningsdomare. Ordnas av föreningarna själva och skickas inte in till GFF.
 • Mån 3/5 och framåt: Träningsmatcher med distriktsdomare möjliga. Domare önskas på vanligt sätt hos GFF.
 • Fre 7/5 och framåt: Seriespelet startar upp för åldersgrupperna 2002 – 2013 enligt ursprunglig planering och spelschema. Då vi liksom ni, säkert blev överraskade av den snabba vändningen så behöver vi några dagar på oss att lägga tillbaka de sedan tidigare inställda matcherna varför matcherna kommer bli återställda efterhand i FOGIS. Matcherna för ungdomar 2002 – 2008 omfattas av ett speciellt Coronaregelverk (se nedan) med ofullständiga tabeller och möjligheten att ställa in matcher. För barnmatcherna 2009-2013 gäller det ordinarie regelverket utan tabeller över huvud taget.
 • Mån 10/5 startar de kvalificerande serierna för Junior Division 1 och 2.

Kom ihåg att det inte är tillåtet med publik. Maxantalet för sammankomster är 8 personer!

Coronaregelverk Ungdom säsongen 2021

Målgrupp: Tävling (icke kvalificerande) – Ungdom (Seriespel Flickor födda 2008-2006 och Junior Flickor, Pojkar födda 2008-2005 och Junior Pojkar Div. 2B, 3 och 4).

 • Spela som planerat fast med generöst regelverk gällande matchadministration. Regelverket är att betrakta som tillfälligt under Corona-tider och Göteborgs Fotbollförbund avgör när övergång till ordinarie regelverk sker.
 • Om något eller båda lagen vill ställa in en match görs detta utan konsekvenser. Anledningen till att man ställer in ska vara relaterad till Covid-19. Det innebär:
  • Om man ställer in match senare än 2 arbetsdagar innan planerat datum så är det matchändrande förenings ansvar att meddela domaren att matchen är inställd.
  • Om man ställer in match samma dag som matchen skulle ha spelats så utgår en kostnad på 300 kr/domare. Om domaren är på väg till matchen eller på plats utgår även en reseersättning.
  • Lämnar man WO (ställer in) till en match relaterat till Covid-19, markeras denna som inställd i FOGIS och kommer inte att spelas.
  • Ingen WO-avgift utgår och inga lag utesluts efter två eller fler WO.
  • Vi accepterar att alla matcher inte spelas och att serierna därmed inte blir kompletta.
  • Matchflytt är tillåten om båda lagen är överens. Vårens matcher skall spelas senast 4 juli. Höstens matcher skall spelas senast 31 oktober. Det är alltså inte möjligt att flytta matcher från våren till hösten.
  • Lag som utgår helt ifrån seriespel kommer i vanlig ordning att debiteras en avgift för det.

Med vänlig hälsning

Göteborgs Fotbollförbund